A Szentcsalád Plébánia Karitász csoportját 1995-ben Felföldi Sándorné Klárika néni szervezte, illetve alapította meg Lajos atya megbízásából. 1996-tól hivatalosan is egyházmegyei bejegyzéssel működik.

A karitász görög eredetű CARITAS szóból származik, melynek jelentése: SZERETET Ismert jele: a „lángoló kereszt”, a szeretet lángját jelképezi. Megalakulástól kezdve célunk, hogy közösségünk tagjai keresztény értékek növelésével figyeljenek egymásra és segítsék a rászorulókat. A nagy, városi lakótelepen nem könnyű megtalálni az igazán rászoruló családokat, beteg, idős, magányos embereket. Ehhez a munkához kezdettől fogva kérjük a védőnők, óvónők, pedagógusok segítségét.

Csoportunk ima- és munkacsoport. Jelenlegi létszámunk 25 fő. Nagyon fontos az imaháttér, melyet idősebb és beteg testvéreink biztosítják. Havi egy alkalommal jövünk össze a plébánián. Közös ima után megbeszéljük az elvégzett, illetve előttünk álló feladatokat. Meghallgatjuk egymás örömét, bánatát, problémáját. Szerda délelőtt 9-12 óráig nyitva tartást, illetve ügyeletet tartunk.

Plébániánk életében, programjaiban részt veszünk.

Főbb tevékenységeink

  • Elsősorban közösségünk, de a Széchenyivárosi lakótelepen élő idős és beteg testvéreink látogatása otthonukban és a kórházban. A Margaréta Szociális Otthonban is látogatunk időseket.
  • Nagyon fontos és állandó lelkileg és fizikailag is a megyei kórházban a szentmise szolgálatunk. Plébániánk látja el a katolikus betegek lelki gondozását. Karitász csoportunk vállalta vasárnap délutánonként a szentmise előkészítését és a betegek szentmisére való eljutását.
  • Mozgásukban korlátozott testvéreinket szentmisére autóval elszállítjuk, ezen kívül bevásárlásban, hivatalos ügyek intézésében is segítünk. Nehéz helyzetben lévő családoknak alkalmanként segélyt adunk. Közszámla tartozás, szemüveg- vagy gyógyszer kiváltásában is tudunk segítséget nyújtani.
  • Húsvétra és karácsonyra élelmiszercsomagot készítünk és eljuttatjuk rászoruló családok és magányos idősek részére.
  • A Katolikus Karitász és a Magyar Élelmiszerbank által a nagy áruházakban szervezett élelmiszergyűjtésben is aktívan
  • veszünk részt. Itt igyekszünk a fiatalokat is bevonni szórólap osztással.
  • A Magyar Élelmiszerbank EU-s élelmiszer segélyprogram keretében kapunk tartós élelmiszert évenként egy-két alkalommal.
  • Adventban a Katolikus Karitász az „egymillió csillag a szegényekért” nemzetközi akciója keretén belül gyertyát árulunk. Minden egyes gyertya a karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakét. A gyertyáért felajánlott adományt is a karácsonyi élelmiszer csomagokra fordítjuk.
  • Plébániánk alagsorában van a karitász helyiségünk, melyben gyűjtjük az adományokat. (ruha, játék, könyv, élelmiszer stb.) Így folyamatosan egész évben tudunk biztosítani ruhát idény és igény szerint a rászorulóknak.
  • Tavasszal és ősszel rendezünk „Hozd és vidd” ruha- és játékvásárt mely igen népszerű.

Csoportunk Teréz anya gondolatát választotta jelmondatává:

„Nem az a fontos mi mindent teszünk, hanem az, hogy tetteinkben mennyi a szeretet.”

Dr. Szigetváriné Tóth Erzsébet

karitász csoportvezető
telefon: 06-30/595-47-47
email: szig.erzsi@freemail.hu