Hogyan egyeztethető össze a szoptatás és a munkábaállás? – ez a központi kérdése az idei Szoptatás Világhetének, erről esett szó a kecskeméti rendezvényen is, ahol édesanyákat és gyermekeiket is köszöntötték.

A Szoptatás Világhetét 1992 óta ünnepeljük világszerte augusztus első hetében. A rendezvények célja, hogy valamilyen szoptatáshoz kapcsoló kérdéskörre irányítsák a közvélemény figyelmét. Legyen a szoptatás és a munka összeegyeztethető – idén ezt a mottót adta a programoknak az Egészségügyi Világszervezet, így ez a téma állt a középpontjában a kecskeméti rendezvénynek is, amelyet immár hagyományosan a Széchenyivárosi Szent Család Közösségi Házban szervezett meg tegnap a Kecskeméti Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya, a kecskeméti védőnőkkel közösen.

Az eseményre várandós kismamákat és érdeklődő kisgyermekes családokat egyaránt vártak, és érdeklődésből nem is volt hiány, szép számban érkeztek vendégek. A résztvevő édesanyák a szoptatással és babagondozással kapcsolatosan számtalan témában tájékozódhattak, de kaphattak információkat, jótanácsokat a hordozásról, védőnői szűrővizsgálatokról, hozzátáplálásról, babamasszázsról, balesetek megelőzéséről, védőoltásokról, korai fejlesztésről, családtervezésről is.

Alkalom nyílt a védőnőkkel és a gyermekgondozásban érintett más személyek, szervezetek (kórházi védőnő, Aranykapugyermekház Fejlesztő Központ, Ötpötty Kreatív Játszóhely) képviselőivel történő személyes beszélgetésekre is. Mint mindig, ezúttal is név szerint köszöntötték azokat az édesanyákat, akik tavaly vagy idén év elején szültek, és gyermeküket legalább hat hónapos koráig sikerült kizárólag anyatejjel táplálniuk, vagy sokat tettek azért, hogy a szoptatás sikeres legyen. Az anyák egy emléklapot és egy kiskendőt vehettek át az ünnepség során. Emellett „kengurus” anyukák által előadott táncot is láthatott a közönség.

Hraskó István

Eredeti cikk: http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/szoptatas-es-munkabaallas-622889