2023. november 26. – Heti hirdetések

2023. november 26. – Heti hirdetések

A hét ünnepei, szentjei:

Csütörtökön: Szent András apostol

Szeretettel köszöntjük azokat, akiknek a héten lesz névnapja, születésnapja vagy házassági évfordulója. A jó Isten áldása legyen életeteken!

 

PROGRAMOK A PLÉBÁNIÁN

 

 1. Hétfő este 6 órától liturgikus katekézisre hívunk benneteket.
 2. Kedd délelőtt 9 órától baba-mama klub lesz.
 3. Kedd este fél 6-tól gerinctorna az Ifi-klubban.
 4. Szerda este 6 órakor felnőtt katekézis.
 5. Csütörtökön egész napos szentségimádást tartunk a sekrestyében a szokott rend szerint.
 6. Csütörtök este 6 órakor Filmklub lesz a tanácsteremben.

FELHÍVÁS

 1. Bánky Sándorné Magdikától hétfőn 16 órakor gyászmise keretében búcsúzik el a plébánia közössége.
 2. Hálás szívvel köszönjük a hétvégi adománygyűjtésben résztvevők segítségét és munkáját! Az Adományozóknak a felajánlott tartósélelmiszereket és az önkénteseknek önzetlen munkájukat. Nagyon szép eredménnyel zártunk!
  Istennek legyen hála!
 3. Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola 2023. november 29-én és 30-án nyílt napokat tart leendő első osztályos gyerekek szülei számára. A részleteket az iskola honlapján olvashatják. Szeretettel várjuk Önöket iskolánkba!
 4. APiarista Gimnázium nyílt napokra várja novemberben az érdeklődő nyolcadikos diákokat és szüleiket. Ezekre az iskola honlapján lehet jelentkezni. A beiskolázási hírlevélre is várják a feliratkozásokat, azon keresztül kaphatnak részletes információkat.
 5. A hagyományokhoz hűen, idén is közös adventi koszorúkötésre várjuk hittanosainkat családjaikkal és a plébániához tartozó családokat gyermekeikkel. A program időpontja: 2023. december 1. péntek. Kezdete: 16:30. Helyszíne: a plébánia nagyterme. A részvételhez ide kattintva lehet regisztrálni. Minden eszközt és kelléket biztosítunk, melyhez 3000 Ft/ készített koszorú adományt kérünk a programon résztvevőktől.
 6. Szeretettel hívunk mindenkit a plébánia Adventi udvarába december 2-án, szombaton. Az adventi vásárok hangulatát idéző program délután 2-től este 10-ig tart. Lesz adventi koszorúkötés, a gyerekek számára kézműves foglalkozás, este fél héttől pedig a Barátok Együttes Léleksimogató koncertjével hangolódhatunk az adventre. Várunk minden érdeklődőt!
 7. Idei adventi lelkigyakorlatunkat december 5-6-7-én (kedd-szerda-csütörtök) az esti 6 órai szentmisékben tartjuk, melyet Szabó Dániel piarista szerzetes vezet. Ezeken a napokon nem lesz roráte. Negyed 6-tól gyónási lehetőség is lesz mindhárom napon, kérünk mindenkit, hogy ne halasszuk adventi szentgyónásunkat az utolsó pillanatokra, az atyák rendelkezésre állnak, amikor csak lehet, keressétek őket bizalommal!
2023. november 26. – Heti hirdetések

2023. november 19. – Heti hirdetések

A hét ünnepei, szentjei:

Kedden: A Boldogságos Szűz Mária bemutatása a templomba
Szerdán: Szent Cecília szűz és vértanú
Pénteken: Dung-Lac Szent András, áldozópap és társai, vértanúk
Vasárnap: Krisztus a Világmindenség Királya

 

Szeretettel köszöntjük azokat, akiknek a héten lesz névnapja, születésnapja vagy házassági évfordulója. A jó Isten áldása legyen életeteken!

 

PROGRAMOK A PLÉBÁNIÁN

 

 1. Hétfő este 6 órától liturgikus katekézisre hívunk benneteket.
 2. Kedd délelőtt 9 órától baba-mama klub lesz.
 3. Kedd este fél 6-tól gerinctorna az Ifi-klubban.
 4. Szerdán nyugdíjas klub fél 10-től.
 5. Szerda este nem lesz felnőtt katekézis.
 6. Csütörtöktől a rendszeres szentségimádásokat idén télen is a fűtött sekrestyében tartjuk. Szeretettel várunk mindenkit!
 7. Csütörtök este 6 órakor Filmklub lesz a tanácsteremben.

 

FELHÍVÁS

 

 1. Köszönjük a borkóstolón összegyűlt 200.000 Ft-ot, amit karitatív célokra fordítunk.
 2. Szeretettel gratulálunkSzilvási Katalinnak, aki a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége által rendezett Mozdulj! elnevezésű sportvetélkedőn 50 m-es mellúszásban ezüstérmet szerzett, és Balanyi Károlynak a szintén nagyon szép helyezéséhez.
 3. November 24-én, pénteken este 6 órakor„Kerékpárral Lisszabonba” címmel interaktív előadás lesz a plébánián, amit Szép Miklós Levente és még néhány egyetemista fiatal tart. Az egykori pannonhalmi diákok idén nyáron kerékpárral utaztak Lisszabonba az Ifjúsági Világtalálkozóra. Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 4. Irgalom Forrása dicsőítő és közbenjáró szolgálat lesz 2023. november 26-án délután fél 4-től a Kecskeméti Nagytemplomban.
 5. A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola 2023. november 29-én és 30-án nyílt napokat tart leendő első osztályos gyerekek szülei számára. A részleteket az iskola honlapján (www.pski.hu) olvashatják. Szeretettel várjuk Önöket iskolánkba!
 6. A Piarista Gimnázium nyílt napokra várja novemberben az érdeklődő nyolcadikos diákokat és szüleiket. Ezekre az iskola honlapján lehet jelentkezni. A beiskolázási hírlevélre is várják a feliratkozásokat, azon keresztül kaphatnak részletes információkat.
 7. A hagyományokhoz hűen, idén is közös adventi koszorúkötésre várjuk hittanosainkat családjaikkal és a plébániához tartozó családokat gyermekeikkel. A program időpontja: 2023. december 1. péntek. Kezdete: 16:30. Helyszíne: a plébánia nagyterme. A részvétel regisztrációhoz kötött, a közzétett (csatolt) plakáton találjátok ennek módját (QR kód). Minden eszközt és kelléket biztosítunk, melyhez 3000 Ft/ készített koszorú adományt kérünk a programon résztvevőktől.
 8. Szeretettel hívunk mindenkit a plébánia Adventi udvarába december 2-án, szombaton. Az adventi vásárok hangulatát idéző program délután 2-től este 10-ig tart. Lesz adventi koszorúkötés, a gyerekek számára kézműves foglalkozás, este fél héttől pedig a Barátok Együttes Léleksimogató koncertjével hangolódhatunk az adventre. Várunk minden érdeklődőt!
 9. Idei adventi lelkigyakorlatunkat december 5-6-7-én (kedd-szerda-csütörtök) az esti 6 órai szentmisékben tartjuk, melyet Szabó Dániel piarista szerzetes vezet. Ezeken a napokon nem lesz roráte. Negyed 6-tól gyónási lehetőség is lesz mindhárom napon, kérünk mindenkit, hogy ne halasszuk adventi szentgyónásunkat az utolsó pillanatokra, az atyák rendelkezésre állnak, amikor csak lehet, keressétek őket bizalommal!
2023. november 26. – Heti hirdetések

2023. november 12. – Heti hirdetések

Szeretettel köszöntjük azokat, akiknek a héten lesz névnapja, születésnapja vagy házassági évfordulója. A jó Isten áldása legyen életeteken!

 

PROGRAMOK A PLÉBÁNIÁN

 1. Hétfőn este 6 órától liturgikus katekézisre hívunk benneteket.
 2. Hétfőn (11.13.) este 7 órakor képviselőtestületi ülésre várjuk a testület tagjait a könyvtárba.
 3. Kedden délelőtt 9 órától baba-mama klub lesz.
 4. Kedden este fél 6-tól gerinctorna az Ifi-klubban.
 5. Szerdán nem lesz felnőtt katekézis.
 6. Csütörtökön egész napos szentségimádást tartunk a kápolnában a szokott rend szerint.
 7. Csütörtökön este 6 órakor Filmklub lesz a tanácsteremben.

FELHÍVÁS

 1. Kérjük a hozzátartozókat, hogy az urnatemetőből legyenek szívesek hazavinni a saját vázákat, és az állványokon található közös vázákat használják.
 2. Ebben az évben is lesz 12 órás dicsőítés a Felekezetközi Közösség szervezésében. Az időpontja: 2023.11.18. szombat, reggel 8 órától este 8 óráig. A helyszín: Baptista Gyülekezet imaháza. Szeretettel várnak mindenkit!
 3. Jövő hét péntek délután és szombat-vasárnap egész nap 2023. november 17-19-ig karácsonyi adománygyűjtést szervez a Szentcsalád Karitász csoportja a Magyar Élelmiszerbankkal együtt a Nagy Tesco-ban. Várjuk azokat, akik szeretnének a gyűjtésben segíteni és szívesen fogadjuk az adományaitokat is. Bővebb információért Golovics Mónikát keressétek.
 4. November 19-én lesz aSzent Erzsébet templom búcsúja. A szentmisét Dr. Bábel Balázs érsek atya tartja délelőtt 10 órakor. Szeretettel várják a kedves testvéreket!
 5. November 24-én, pénteken este 6 órakor „Kerékpárral Lisszabonba” címmel interaktív előadás lesz a plébánián, amit Szép Miklós Levente és még néhány egyetemista fiatal tart. Az egykori pannonhalmi diákok 2023 nyarán kerékpárral utaztak Lisszabonba az Ifjúsági Világtalálkozóra. Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 6. Szeretettel hívunk mindenkit a plébánia Adventi udvarába december 2-án, szombaton. Az adventi vásárok hangulatát idéző program délután 2-től este 10-ig tart. Lesz adventi koszorúkötés, a gyerekek számára kézműves foglalkozás, este fél héttől pedig a Barátok Együttes Léleksimogató koncertjével hangolódhatunk az adventre. Várunk minden érdeklődőt!
2023. november 26. – Heti hirdetések

2023. november 5. – Heti hirdetések

A hét ünnepei, szentjei:

Csütörtökön: A lateráni bazilika felszentelése
Pénteken: Nagy Szent Leó pápa és egyháztanító
Szombaton: Tours-i Szent Márton püspök

Szeretettel köszöntjük azokat, akiknek a héten lesz névnapja, születésnapja vagy házassági évfordulója. A jó Isten áldása legyen életeteken!

 PROGRAMOK A PLÉBÁNIÁN

 1. Hétfőn egész napos szentségimádás lesz a kápolnában.
 2. Hétfőn este 6 órától liturgikus katekézisre hívunk benneteket.
 3. Kedden délelőtt 9 órától baba-mama klub lesz.
 4. Kedden este fél 6-tól gerinctorna az Ifi-klubban.
 5. Szerdán nyugdíjas klub fél 10-től.
 6. Szerdán este 6 órakor felnőtt katekézis.
 7. Csütörtökön egész napos szentségimádást tartunk a kápolnában a szokott rend szerint.
 8. Csütörtökön este 6 órakor Filmklub lesz a tanácsteremben.

 

FELHÍVÁS

 1. November 10-én, pénteken 18 órától jótékonysági borkóstolóra és vásárra hívunk benneteket. Gyermekek számára ugyanebben az időben „Mindenszentek party”-t tartunk. Jelentkezni az irodában, a honlapon és az alábbi linken tudtok 
 2. November 12-én vasárnap a 10 órás szentmisében lesz a jubiláns házasok megáldása. Aki 5, 10, 15…50, 60 éve kötött templomi házasságot, és szívesen megújítaná az ígéretét, jelentkezzen az irodában!
 3. Szeretettel hívunk benneteket újonnan nyíló kávéházunkba! Egy finom kávé vagy tea mellett lehetőségetek lesz beszélgetni, ismerkedni! November 12-én a 10-es mise után kicsiket és nagyokat is várunk az ifi-klubba!
 4.  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat november 12-én, vasárnap Erzsébet kenyeret oszt a 10 órai szentmise után. Adományainkat a karácsonyi élelmiszervásárlásra fordítják és hálásan köszönik.
 5. November 24-én, pénteken este 6 órakor „Kerékpárral Lisszabonba” címmel interaktív előadás lesz a plébánián, amit Szép Miklós Levente és még néhány egyetemista fiatal tart. Az egykori pannonhalmi diákok 2023 nyarán kerékpárral utaztak Lisszabonba az Ifjúsági Világtalálkozóra. Az előadásra minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 6. Folytatódik az Évszázadok Muzsikája koncertsorozat. Ezúttal Révész László és növendékei játszanak romantikus orgonaműveket a Barátok templomában november 11-én, szombaton este a mise után 19 órakor. Adományokat az immár épülő piarista orgona beépítési költségeire fogadnak szeretettel.
Katolikus Halloween? Mi az igazság?

Katolikus Halloween? Mi az igazság?

Mind hallottuk már az állítást: A Halloween egy pogány rituálé, melyet a kereszténység előtti időszakra lehet visszavezetni, az egyház elnyomása elől menekülő kelta druidák között. Napjainkban is megünneplik ezt az ősi fesztivált a modern pogányok és boszorkányok. Ha kiengedjük gyermekeinket „rontást vagy cukorkát” (trick-or-treating) játszani, akkor az ördögnek és pogány isteneknek hódolnak.

Semmi sem állhatna messzebb a valóságtól. Valójában a Halloween eredete nagyon is keresztény és főképp amerikai. A Halloween egy pápa miatt esik október 31-ére, és szertartásai középkori, katolikus jámborság eredményei.

Igaz, hogy az ír és brit kelták kisebb fesztivált ültek október 31-én, akárcsak a legtöbb hónap utolsó napján. Azonban Halloween azért esik október utolsó napjára, mert Mindenszentek ünnepe (All Hallows) miatt november 1-én van. A Mennyország összes szentjének ünnepét május 13-án ülték, de III. Gergely pápa (Kr. u. 741) november elsejére helyezte át, a római Szent Péter Bazilikában található Mindenszentek kápolna felszentelésére. Később, a 840-es években, IV. Gergely pápa elrendelte, hogy mindenhol ünnepeljék Mindenszenteket. Így az ünnepnap Írországra is elterjedt.

A megelőző napon vigíliája volt “All Hallows Even”-nek vagy “Hallowe’en”-nek. Azokban az időkben Halloweennek nem volt különleges jelentősége a keresztények vagy a rég letűnt kelta pogányok számára.

Clunyi Szent Odilió

998-ban, Szent Odilió, a nagyhatalmű, dél-francia cluny-i apátság apátja kiegészítette egy november 2-i ünnepnappal. Ezt a napot minden hitben elhunytért, lelki üdvéért, imádkozásnak szentelték. Ez az ünnep, Halottak Napja, Franciaországból terjedt szét egész Európára.

Így az Egyháznak már volt ünnepnapja a Mennyben és a Tisztítótűzben lévőkért. Mi van azonban azokkal, akik máshol vannak? Úgy tűnik az ír, katolikus parasztok elgondolkodtak a szerencsétlen, pokolban lévő lelkeken. Hiszen, ha azokat a lelkeket, akik a pokolban vannak, nem ünnepeljük meg, a Mennyben és Tisztítótűzben lévőkkel együtt, akkor megharagudhatnak és bajt keverhetnek. Így szokássá vált, hogy Mindenszentek előestéjén fazekakat és edényeket ütöttek, hogy az elkárhozottak tudják, nem feledkeztek meg róluk. Így, legalábbis Írországban, minden megholtra megemlékeztek – annak ellenére, hogy a papság nem túlzottan támogatta Halloween-t és sosem hagyta, hogy „minden elkárhozott napja” része legyen az egyházi évnek.

Azonban ez még mindig nem a mi Halloween ünnepünk. A mi hagyományaink középpontjában az igényes jelmezekbe öltözés szokása áll, mely egyáltalán nem ír szokás. Ez a szokás a 14. és 15. századi Franciaországból ered. A késő középkori Európát sorozatosan sújtotta a pestis – a Fekete Halál – és lakosságának közel felét elveszítette. Nem meglepő, hogy a katolikusokat jobban foglalkoztatta a túlvilági élet.

Több misét mondtak Halottak Napján, és művészi alkotások emlékeztették az embereket a saját halandóságukra. Ezeket az ábrázolásokat „danse macabre”-ként, vagyis „haláltáncként” ismerjük, melyeket gyakran festettek temetők falára, és amelyeken a gonosz emberek – pápák, királyok, úrhölgyek, lovagok, szerzetesek, parasztok, leprások stb. – láncolatát vezeti a sírba. Olykor, ezt a táncot Halottak Napján is bemutatták, mint élőképet, melyben az emberek az élet különböző szakaszainak viseletében voltak jelen.

Viszont a franciák Halottak Napján öltöztek be, nem Halloween-kor, míg az írek, akiknek volt Halloween ünnepük, nem öltöztek be. A kettő összekeveredése valószínűleg az Észak-Amerikai brit kolóniákon történt először, az 1700-as években, amikor az ír és a francia katolikusok összeházasodtak. Az írek pokolra figyelése egy halálos fordulatot adott a francia jelmezeknek.

Amint az minden „ifjú hullarabló” tudja, nem a beöltözés a lényeg, hanem a lehető legtöbb cukorka begyűjtése. Honnan ered tehát „csínyt vagy csalunk” (trick-or-treating) szokás? A „csínyt vagy csalunk” talán a legkülönösebb és leginkább amerikai kiegészítése Halloweennek és az akaratlan hozzájárulása az angol katolikusoknak.

Az 1500-as és 1700-as évek közötti, úgynevezett megtorlás időszakában, Angliában a katolikusoknak nem voltak törvényes jogaik. Nem vehettek fel hivatalt és büntetésekkel, szabadságvesztéssel és súlyos adókkal kellett szembenézniük. Halálos bűn volt szentmisét mondani, és papok százai haltak vértanúhalált.

Alkalmanként, az angol katolikusok, esztelenül ellenálltak. Az egyik legesztelenebb ellenállási terv, I. Jakab protestáns király és parlamentjének puskaporral történő felrobbantása volt. Ezzel katolikus felkelést akartak kirobbantani elnyomóik ellen. A hibás elképzelésű Puskapor Tervet 1605. november 5-én hiúsították meg, amikor a puskaport őrző, vakmerő, megtért férfit, név szerint Guy Fawkest, elkapták és letartóztatták. Felakasztották és az összeesküvést elfojtották.

November 5-e, Guy Fawkes napja, nagy angliai ünneppé vált és máig az is maradt. A megtorlás időszakában tivornyázó csapatok álarcokat vettek fel és az éjszaka közepén felkeresték a helyi katolikusokat, sört és süteményt követelve ünneplésükhöz: csínyt vagy csalunk! (trick-or-treating)

Guy Fawkes napja az első angol telepesekkel érkezett meg az amerikai kolóniákra. Az amerikai függetlenségi háború idejére viszont már megfeledkeztek a Jakab királyról és Guy Fawkes-ról. A csínyt vagy csalunk, azonban, túlságosan szórakoztató volt ahhoz, hogy feladják, így fokozatosan október 31-re helyezték át, az ír-francia álarcosbál idejére. Amerikában pedig a csínyt vagy csalunk nem csupán a katolikusra korlátozódott.

A különböző bevándorlói hagyományok keveréke, amit Halloween-ként ismerünk, az 1800-as évek elejére rögzült az Egyesült Államokban. Mindmáig ismeretlen Európában, még azon országokban is, ahonnan a szokások egy része származik.

Mi a helyzet azonban a boszorkányokkal? Nos, ők az egyik utolsó hozzáadásai. A képeslapipar a késő 1800-as években adta őket hozzá. A Halloween már „vámpíros” volt, így miért ne adjunk helyet a boszorkányoknak a képeslapokon? A Halloween üdvözlőkártya megbukott (noha manapság ismét népszerűvé vált), de a boszorkák maradtak.

Így, a késő 1800-as években, ismét a rosszul-értesült folkloristák bevezették a jack-o’-lantern, töklámpást. Azt gondolták, hogy a Halloween, druida és pogány eredetű. A tarlórépából (nem tökből) készült lámpások a kelta szüreti fesztiválok részét képezték, így átültették őket az amerikai Halloween hagyományba.

Így, ha legközelebb azt állítja valaki, hogy a Halloween egy kegyetlen trükk arra, hogy gyermekeinket a gonosz imádására csábítsák, javaslom, hogy mondjátok el neki Mindenszentek előestjének eredetét, mutassátok meg nekik a keresztény jelentőségét, az azt követő két nagyobb és fontosabb katolikus ünnepnappal együtt.

Augustine Thompson atya, O.P., a Virginia Egyetem vallási tanulmányainak docense. BA, MA, The Johns Hopkins Egyetem; BA (Filozófia), MDiv, Domonkos Filozófiai és Teológiai Iskola; PhD, Kaliforniai Egyetem, Berkeley; STM, Order of Preachers, 2007.

Ford.: Czombos Péter